Sushi


Składniki:
  • 500g ryżu do sushi (2 szklanki),
  • 150ml octu ryżowego,
  • 100g cukru,
  • szczypta soli,
  • sushi nori,
Dodatki (najlepiej dodać według własnego smaku):
  • 2 paluszki surimi,
  • łosoś wędzony,
  • 1/2 awokado,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 świeżego ogórka,
  • 3 liście sałaty karbowanej,
  • kilka krewetek (do ich podsmażenia masło, sól, pieprz i kilka kropel cytryny),
  • czarny sezam.
Ponadto:
  • sos sojowy,
  • pasta wasabi,
  • imbir marynowany.
Przygotowanie:

Ryż: 
Ryż należy porządnie opłukać - płuczemy do momentu aż woda zacznie być klarowna. Odlać wodę. Ryż zalać wodą 1:1, czyli na dwie szklanki ryżu dodać 2 szklanki wody. Gotować pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejszyć temperaturę pod garnkiem i gotować na wolnym ogniu przez 10minut. Następnie odstawić na 20 minut. Do octu ryżowego dodać cukier i szczyptę soli - wymieszać do połączenia się składników. Taką zalewę dodać do ryżu i przemieszać, dokładnie ale delikatnie. Zalewę wlewać stopniowo, a jej ilość oceniać samemu - mi zawsze troszkę jej zostaje. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krewetki przesmażyć i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować warzywa: Papryki i ogórka (z ogórka wyciąć miękki środek) pokroić w cienkie paski. Awokado, łososia i paluszki surimi również pokroić w paski, mogą być troszkę grubsze. 

Matę bambusową do sushi najlepiej jest zawinąć w folię spożywczą. Na matę położyć nori, chropowatą stroną do góry. Przygotować miseczkę z zimną wodą i przed każdym nabraniem ryżu w dłonie należy je nią zwilżyć, wtedy ryż do nich się nie przykleja. Nałożyć ryż - nie nakładać go do samej góry nori. Musi zostać u góry puste miejsce, by po zawinięciu nori się ze sobą połączyło. Koniec nori można delikatnie zwilżyć wodą, by lepiej się skleiło.  W środek położyć dodatki, według własnej wizji i zwinąć w rulon, dociskając by składniki się połączyły. 
Sushi z ryżem od zewnętrznej strony: Na całą powierzchnię nori rozprowadzić ryż i posypać sezamem. Odwrócić. Na nori ułożyć dodatki i zawinąć.
Pozawijane sushi pokroić - przed każdym cięciem najlepiej jest zwilżyć nóż i co kilka cięć ten nóż oczyścić. Nie używać noża z ząbkami.
Uwaga: sushi z małymi krewetkami źle się kroi, dlatego ja te krewetki kładę po prostu na sushi po pokrojeniu.

Do małej miseczki nalać troszkę sosu sojowego.
Na talerzyk nałożyć pastę wasabi (uwaga jest bardzo ostra) i imbir marynowany. 





 
 




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :