Marchew w słoikach na zimę



Składniki: (na 3 słoiki 0,9l)

  • 1,5kg marchwi,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli (niecałe pół łyżeczki),
  • 1,4l wody.
Przygotowanie:

Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wodę zagotować z solą i z cukrem. Marchew włożyć do słoików i zalać zalewą. Słoiki dobrze osuszyć wokół nakrętki. Nakrętki również dobrze osuszyć i mocno zakręcić słoiki. Na dno garnka położyć ściereczkę, włożyć słoiki i nalać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 45minut. Po pasteryzacji postawić słoiki na ściereczce nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a po ostygnięciu schować do spiżarni lub w inne odpowiednie miejsce. 


                     
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :