Ryba w zalewie octowej



Składniki:

  •  ok. 650g ryby (ja użyłam ryby mintaj),
  • bułka tarta, 
  • mąka pszenna,
  • cytryna, sól, pieprz, majeranek,
  • olej.

Zalewa octowa:

  • 2 duże cebule,
  • 1 marchew,
  • 3/4 szklanki octu,
  • 1l wody,
  • 3 listki laurowe, 
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:

Rybę pokroić na kawałki, z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć i posypać majerankiem. Bułkę tartą wymieszać z mąką pszenną ( pół na pół) i opanierować rybę. Rozgrzać olej na patelni i smażyć rybę do zarumienienia z obydu stron. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego lub słoika lub też do innego naczynia, w jakim się będzie chciało trzymać rybę w zalewie.

Zalewa: Cebule pokroić w półksiężyce, a marchew w plasterki. Wszystkie składniki razem z sobą zagotować. Jeżeli wolisz bardziej miękką marchew i cebulę gotuj troszkę dłużej - do momentu aż będą miękkie.

Gdy zalewa jest już gotowa należy zalać nią rybę. Odstawić na noc.  Na następny dzień lub po kilku godzinach ryba jest już gotowa.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :