Naleśniki z mięsem mielonym.





Przepis na te pyszne naleśniki jest przepisem Karoliny H., która zgodziła się na podzielenie się nim z innymi :)

Składniki: (9 sztuk)

 Ciasto:

  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli,
  • olej do usmażenia naleśników.
Farsz:
  • 500g mięsa mielonego, 
  • 1 cebula,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona,
Sos:
  • 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego z kartonika,
  • 3 ząbki czosnku,
  • bazylia
lub
  • 300ml gotowego sosu bolognese.
Ponadto: 
  • 2-3 garście startego sera żółtego.
Przygotowanie:

Jajka, mleko i mąkę razem zmiksować. Usmażyć cienkie naleśniki (grube pękają przy zwijaniu). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać więcej mleka.

 Cebulę pokroić w kostkę i lekko zarumienić z wyciśniętymi ząbkami czosnku w małej ilości oliwy lub oleju. Po chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć.




 Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego.
 Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki.
 Górę posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok.25 min. Ja przykryłam naczynie żaroodporne.



Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Witam. Ile mają się smażyć takie naleśniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ciężko mi określić ile czasu smaży się naleśnika, gdyż zawsze robię to na oko. Gdy ciasto będzie ścięte u góry, należy obrócić naleśnika na drugą stronę i smażyć przez chwilę.

      Usuń
  2. witam jedzenie smaczne i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj były na obiad... Mega pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam do tego sałatkę z pora. Mmmm:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uważam, że Pani blog jest rewelacyjny.....bardzo inspiruje, właśnie czegoś takiego szukałam, a nie przepisów w teorii i zdjęcia gotowej potrawy

    OdpowiedzUsuń
  6. jakiego soku pomidorowego pani używa? Jeśli można wiedzieć :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ja mieszkam w UK i najczęściej kupuję w Lidlu w kartoniku taki lejący przecier pomidorowy ( może to być pod nazwą lekko zagęszczonego soku pomidorowego lub sosu pomidorowego). Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :