Składniki:
Zalewa:
- 5szklanek wody,
- 1 szklanka octu,
- łyżka soli,
- 3/4szkl. cukru.
Ponadto:
- na jeden słoik: 1 ziarenko ziela angielskieg, 1 listek laurowy.
- buraki.
Przygotowanie:
Zalewa: Wodę zagotować z octem, cukrem i solą.
Buraczki ciasno poukładać w słoikach. Zalać zalewą, dodać do każdego słoika po ziarenku ziela angielskiego i listku laurowym. Mocno zakręcić słoiki. Do garnka wlać wodę (dno garnka wyłożyć ściereczką), tak by przykrywała 3/4 słoika. Zagotować i pasteryzować ok.20min. Po pasteryzacji wyciągnąć słoiki i poukładać je do górny dnem. Pozostawić do wystygnięcia.
Przepis od mojej mamy :)
Smacznego!!!
ZROBIŁAM WE WRZEŚNIU, DZIŚ OTWORZYŁAM - PYCHOTKA. PODZIĘKOWANIA DLA MAMY. BASIA G.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że buraczki wyszły smaczne. Podziękuję mamie. Pozdrawiam.
Usuńdzięki za przepis,buraczki sa ok.
Usuń